ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σταθμός Εργασίας της Βιβλιοθήκης για Εντυποανάπηρους Χρήστες

Σταθμός εργασίας της βιβλιοθήκης για εντυποανάπηρους χρήστες

 

Επιστροφή στο Άτομα με Αναπηρίες

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης έχει διαμορφωθεί ξεχωριστή αίθουσα, η οποία διαθέτει σύγχρονο σταθμό εργασίας υπολογιστών για χρήση τους από εντυποανάπηρους χρήστες. Συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμα ο παρακάτω εξοπλισμός και λογισμικό:

  • Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με εγκατεστημένους τους αναγνώστες οθόνης (screen readers) NVDA και JAWS.

  • Εκτυπωτής Braille τύπου Everest διπλής όψεως, που συνδέεται με τον παραπάνω υπολογιστή και βρίσκεται δίπλα του. Για να εκτυπώσετε σε χαρτί Braille, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το προσωπικό του τμήματος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη-Υπηρεσίες για ΑμεΑ στα τηλέφωνα 2310 891 832, 2310 891 830, και email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με εγκατεστημένους τους αναγνώστες οθόνης (screen readers) NVDA και Supernova. Το Supernova εκτός από λογισμικό ανάγνωσης οθόνης είναι και πρόγραμμα δραστικής μεγέθυνσης των περιεχομένων της οθόνης έως και 32 φορές. Με το συνδυασμό των πλήκτρων Control και αριθμητικού enter ενεργοποιείτε τη μεγέθυνση. Εφαρμόζοντας εκ νέου τον ίδιο συνδυασμό πλήκτρων, απενεργοποιείτε τη μεγέθυνση. Χρησιμοποιώντας το συνδυασμό πλήκτρων control και συν/πλην αυξάνετε ή μειώνετε τη μεγέθυνση.

  • Μεγεθυντής CCTV, που είναι συνδεδεμένος στον παραπάνω υπολογιστή. Πρόκειται για συσκευή μεγέθυνσης έντυπου υλικού και απευθύνεται σε εντυποανάπηρους χρήστες με μερική/μειωμένη όραση. Συνδέεται με τον παραπάνω υπολογιστή και εμφανίζει το έντυπο υλικό στην οθόνη του υπολογιστή σε μεγέθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Η χρήση του είναι απλή καθώς με τα πλήκτρα που υπάρχουν στη συσκευή, μπορεί όχι μόνο να μεγεθύνει, αλλά και να εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του κειμένου, να δημιουργεί φιλική για το χρήστη αντίθεση μεταξύ της γραμματοσειράς του κειμένου και του φόντου, να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κειμένου κτλ. Για να λειτουργήσει, πρέπει να είναι ανοιχτός τόσο ο υπολογιστής όσο και η συσκευή του μεγεθυντή CCTV, η οποία ανοίγει με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού του. Για την εναλλαγή χρήσης μεταξύ του υπολογιστή και του μεγεθυντή CCTV, πατάτε παρατεταμένα το πεντάλ που βρίσκεται στο έδαφος.

Μετά τη χρήση των υπολογιστών του σταθμού εργασίας, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε κάποιο φορητό μέσο για την αποθήκευση των εργασιών σας.

Επικοινωνία με το τμήμα Ψηφιακή Βιβλιοθήκη-Υπηρεσίες για ΑμεΑ

Για καθοδήγηση και βοήθεια στη χρήση του εξοπλισμού και λογισμικού του σταθμού εργασίας της Βιβλιοθήκης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το προσωπικό του τμήματος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη-Υπηρεσίες για ΑμεΑ στα τηλέφωνα 2310 891 832, 2310 891 830, και email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστροφή στο Άτομα με Αναπηρίες