Χρηματοδότηση δημοσιεύσεων Ανοικτής Πρόσβασης 2022

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σας ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε η αναφορά προόδου των Προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης (ΑΠ) του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) για το έτος 2022.

Τα παραπάνω προγράμματα ανοικτής πρόσβασης (ΑΠ) βασίζονται σε συμφωνίες του ΣΕΑΒ με εκδότες επιστημονικών περιοδικών και είτε καλύπτουν το συνολικό κόστος δημοσίευσης του άρθρου ΑΠ (ArticleProcessingCharge/APC) είτε παρέχουν έκπτωση στο κόστος αυτό.

Η αναφορά περιλαμβάνει τις δημοσιεύσεις που στηρίζονται από τις συμφωνίες απαλλαγής και έκπτωσης. Συνολικά για το έτος 2022 για τα ιδρύματα μέλη του ΣΕΑΒ παρατηρήθηκε αύξηση 63,27% σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκαν 578 δημοσιεύσεις έναντι 354 το 2021. Η σημαντική αυτή αύξηση προέκυψε εξαιτίας αφενός του μεγάλου ενδιαφέροντος των ερευνητών και αφετέρου επειδή το 2022 συμμετείχαν περισσότεροι εκδότες, δηλαδή δέκα αντί για επτά. Από αυτούς τους δέκα, οι εννέα παρέχουν προγράμματα πλήρους απαλλαγής και ο ένας προγράμματα έκπτωσης.

Οι δημοσιεύσεις ΑΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιχορηγήθηκαν από τα προγράμματα του ΣΕΑΒ ανέρχονται στο σύνολο σε (15) δεκαπέντε κατατάσσοντας το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη (10) δέκατη θέση, ακολουθώντας Ιδρύματα που υπερέχουν πολύ σε αριθμό μελών ΔΕΠ. Συνεπώς η θέση κρίνεται ως απόλυτα ικανοποιητική. Για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 150% σε σχέση με το 2021 (6 δημοσιεύσεις) ενώ το 2020 οι δημοσιεύσεις ανέρχονταν σε μόλις 4.

Από τις δεκαπέντε (15) δημοσιεύσεις οι πέντε (5) πέντε αφορούν τον Χρυσό Δρόμο ΑΠ (δηλαδή δημοσιεύσεις σε συνδρομητικά επιστημονικά περιοδικά εξ ολοκλήρου Ανοικτής Πρόσβασης). Τα υπόλοιπα (10) δέκα ανήκουν στον Υβριδικό Δρόμο (δηλαδή δημοσιεύσεις σε συνδρομητικά επιστημονικά περιοδικά όπου η ΑΠ αφορά μόνο συγκεκριμένα άρθρα).

Για τις δώδεκα (12) από τις δεκαπέντε (15) δημοσιεύσεις καλύφθηκε το συνολικό κόστος Ανοικτής Πρόσβασης (APC), ενώ για τις υπόλοιπες τρεις (3) παρασχέθηκε έκπτωση στο κόστος δημοσίευσης του άρθρου.

 

 

Δείτε την πλήρη αναφορά εδώΣε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επιλέξετε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο γράφημα "Affiliation" και να δείτε την πρόοδό του συγκεκριμένα (όλα τα άλλα γραφήματα θα φιλτραριστούν αυτόματα). 

 

Δείτε ανάλυση της αναφοράς εδώ.

 

Πληροφορίες:

Φωτεινή Πολυμεράκη

Υπεύθυνη Υποστήριξης Ακαδημαϊκής Έρευνας

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ.: 2310891749

Ηρώ Τζορμπατζάκη 

Υπεύθυνη Διαχείρισης Ιδρυματικού Αποθετηρίου (Ruomo)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ.: 2310891752

Μοιραστείτε το
Κατηγορία
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: