back to Home Page Right logo-Earth graphic
    

Βοήθεια

Βοήθεια για την πλοήγηση στις πηγές:
Πώς ψάχνω για μία πηγή;

Μπορείτε να αναζητήσετε πηγές με δύο τρόπους. Ο σύνδεσμος «Αναζήτηση» στο δεξί μέρος της αρχικής σελίδας, αναζητά με τη λέξη ή τις λέξεις κλειδιά που θα εισάγετε σε οποιοδήποτε από τα ευρετήρια του συστήματος. Ο σύνδεσμος «Σύνθετη Αναζήτηση» σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια σειρά κριτηρίων βάση των οποίων θα πραγματοποιηθεί η έρευνά σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Γρήγορης Αναζήτησης με Λέξεις - Κλειδιά και της Σύνθετης Αναζήτησης;

Η «Αναζήτηση» έχει σκοπό να σας επιτρέψει να ψάξετε για μια λέξη ή φράση χωρίς οποιαδήποτε προσαρμογή της διαδικασίας αναζήτησης. Η «Σύνθετη Αναζήτηση» παρέχει πολλές πρόσθετες επιλογές να βελτιώσει τη στρατηγική της αναζήτησής σας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τους συνδυασμούς λέξεων ή φράσεων, του περιορισμού της αναζήτησης από ποικίλες μεταβλητές και της προσαρμογής του πώς θα δείτε τα αποτελέσματα της αναζήτησης σας.

Ποιές είναι οι καλύτερες μέθοδοι αναζήτησης;

Ένας αριθμός επιλογών θα πρέπει να σας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσετε τη χρήση σας της Γρήγορης Αναζήτησης με Λέξεις - Κλειδιά και της Σύνθετης Αναζήτησης:

  1. Η χρήση κεφαλαίων ή μικρών γραμμάτων είναι άσχετη. Παραδείγματος χάριν, η NASA είναι ισοδύναμη με τη nasa.
  2. Για αναζήτηση φράσης, εσωκλείστε τις λέξεις μέσα στα διπλά αποσπάσματα (π.χ., «Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου»).
  3. Για να ψάξετε για έναν ακριβή αριθμό, τοποθετήστε τον αριθμό στα αποσπάσματα (π.χ., «114.457»). Αυτό αναγκάζει τη μηχανή αναζήτησης να βρει μια ακριβή αντιστοιχία για εκείνο τον αριθμό.
  4. Για μια σειρά λέξεων (π.χ., πανεπιστήμιο του Wisconsin), η Γρήγορη Αναζήτηση με Λέξεις - Κλειδιά και η Σύνθετη Αναζήτηση υποθέτουν ότι αυτές οι λέξεις ενώνονται με το ΚΑΙ. Κατά συνέπεια, θα ταιριάξει με τα αρχεία όλες τις λέξεις που εμφανίζονται στους αναζητούμενους τομείς είτε μαζί είτε χωριστά.
  5. Οι λέξεις ή οι φράσεις μπορούν να είναι με μια παύλα ή ένα σημείο συν. Η παύλα (π.χ. - μαγνήσιο ή - «τσιπς πατάτας») δείχνει ότι δεν θέλετε κανένα αποτέλεσμα που περιέχει εκείνο τον όρο. Αντιθέτως, λέξεις ή φράσεις μπορούν να είναι με ένα σημείο συν (π.χ. +magnesium ή + " τσιπς πατάτας ») για να δείξουν ότι απαιτείτε τα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν εκείνο τον όρο ή φράση.
  6. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε με φθίνουσα σειρά σχετικότητας (τα περισσότερα σχετικά στοιχεία εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων). Η σχετικότητα καθορίζεται μέσω ενός συνδυασμού συχνών επαναλήψεων της λέξης οι των λέξεων με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευναι. Η επανάληψη της λέξης στον Τίτλο σταθμίζεται ως η πιο βασική. Ο Εναλλακτικός Τίτλος, ο Δημιουργός, ο Εκδότης, η Ταξινόμηση, και ο Χορηγός έπονται σε σειρά βάρους. Στην περίπτωση της URL και της Περιγραφής δίνονται οι χαμηλότερες τιμές βαρύτητας.
  7. Η «Σύνθετη Αναζήτηση» σας επιτρέπει να βελτιώσετε μια συγκεκριμένη αναζήτηση χρησιμοποιώντας τα πρόσθετα, διαθέσιμα κριτήρια. Το λογισμικό της θεματικής πύλης προσφέρει εξ ορισμού τους ακόλουθους τομείς μεταδεδομένων ως κριτήρια: URL Domain, Ημερομηνία Έκδοσης, Τύπος Πηγών, Γλώσσα, Ακροατήριο. Αυτά τα όρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ή σε σχέση με τους όρους αναζήτησης. Επίσης οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν περισσότερες από μια επιλογές από κάθε κριτήριο δίνοντας έμφαση στις επιθυμητές επιλογές τους.
  8. Μετά από την αναζήτηση, ο κατάλογος αποτελεσμάτων θα περιέχει πεδία συνδέσμων για εύκολη πλοήγηση.
Πώς πλοηγούμαι στις πηγές;

Για να δείτε όλες τις πηγές που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων επιλέξτε «Πλοήγηση» στο άνω δεξί μέρος της αρχικής οθόνης. Ο αριθμός σε παρένθεση στα δεξιά κάθε τρέχοντος θέματος σας δίνει τις πληροφορίες σχετικά με το πόσα επιμέρους θέματα ή αρχεία συνδέονται με εκείνο τον τίτλο θέματος. Τα θέματα γίνονται πιο συγκεκριμένα καθώς εμβαθύνετε. Μπορείτε να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο θέματος χρησιμοποιώντας το πίσω βέλος του περιηγητή (browser) σας.

Μπορώ να προσθέσω μία πηγή;

Μόνο οι εξουσιοδοτημένοι από το διαχειριστή της θεματική πύλης χρήστες μπορούν να προσθέσουν πηγές.

Μπορώ να τροποποιήσω μία πηγή;

Μόνο οι εξουσιοδοτημένοι από το διαχειριστή της θεματική πύλης χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν πηγές.

Που εμφανίζονται οι νεότερες πηγές;

Η περιοχή «Νέο Υλικό» βρίσκεται στην αρχική σελίδα. Αυτός ο κατάλογος περιέχει τις πηγές που μόλις προστέθηκαν στο σύστημα.