ΠΩΣ ΝΑ...

Απομακρυσμένη Σύνδεση

Ο εξυπηρετητής proxy της Βιβλιοθήκης και Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιτρέπει σε απομακρυσμένους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης (βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ΨΗΦΙΔΑ).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Για την απομακρυσμένη σύνδεση πρέπει να διαθέτετε τα εξής στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και κωδικό):
    • Εάν είστε εν ενεργεία φοιτητής ή προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του Ιδρυματικού σας Λογαριασμού. Σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό, ενημερωθείτε από τον σχετικό σύνδεσμο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε σχετικά με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό και για το πού πρέπει να απευθυνθείτε. Υπενθυμίζεται πως η Βιβλιοθήκη δεν είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των κωδικών πρόσβασης για τους εν λόγω λογαριασμούς!

    • Εάν είστε κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έως 5 έτη από την απόκτησή του, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε ένα λογαριασμό στο σύστημα της Βιβλιοθήκης. Θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση εγγραφής ως εξωτερικός χρήστης και με κατηγορία χρήστη "ΕΧ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΜΑΚ". Με τα στοιχεία σύνδεσης που θα λάβετε μετά την εγγραφή σας, θα μπορείτε να συνδεθείτε απομακρυσμένα στις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης.

    • Εάν είστε εν ενεργεία προσωπικό του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε ένα λογαριασμό στο σύστημα της Βιβλιοθήκης.. Θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση εγγραφής ως εξωτερικός χρήστης και με κατηγορία χρήστη "ΕΧ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΜΑΚ". Με τα στοιχεία σύνδεσης που θα λάβετε μετά την εγγραφή σας, θα μπορείτε να συνδεθείτε απομακρυσμένα στις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης.

  • Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ελέγξετε την ηλεκτρονική αλληλογραφία σας μέσω του webmail του Πανεπιστημίου, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης σύνδεσης στον Η/Υ σας.

Ποιος χρειάζεται τον εξυπηρετητή proxy

Ο proxy χρησιμεύει στην περίπτωση που θέλετε να έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης (Βάσεις Δεδομένων, Ηλεκτρονικά Περιοδικά και Βιβλία, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη-ΨΗΦΙΔΑ) από έναν υπολογιστή που δεν είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά συνδέεται μέσω ενός τρίτου παροχέα υπηρεσιών Internet (όπως για παράδειγμα COSMOTE, FORTHNET, VODAFONE, κτλ).
 
Ωστόσο, η χρήση του proxy server θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για να μην υπάρχει επιβάρυνση του δικτύου και των υπολογιστικών πόρων της Βιβλιοθήκης. Επισημαίνεται, πως ο εξυπηρετητής proxy δεν προορίζεται για γενικότερη πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να περιορίζει πολλές κοινές λειτουργίες του Διαδικτύου, όπως τη μεταφόρτωση αρχείων, την προβολή e-mail, τη διεξαγωγή chat κλπ. Για τη χρήση του φυλλομετρητή σας για γενικότερη πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αφαιρούνται.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ APPLE/MAC

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROSOFT/WINDOWS
 
Οδηγίες ρύθμισης

Για Mozilla Firefox (>=55.x)
Για Microsoft Edge (>=44.x)
Για Google Chrome (>= 60.x)
Για Opera (>=48.x)
 

 

 Για Mozilla Firefox (>= 55.x) 

Για να ολοκληρώσετε τις παρακάτω ρυθμίσεις, θα πρέπει πρώτα να εμφανίσετε τη μπάρα των μενού, αν δεν την έχετε εμφανίσει ήδη. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε δεξί κλικ στο επάνω μέρος του παραθύρου, σε ένα σημείο που δεν είναι ανοιχτή κάποια καρτέλα και επιβεβαιωθείτε ότι το "Γραμμή Εργαλείων Μενού (menu toolbar)" είναι τσεκαρισμένο.

firefoxLogo1

 

firefoxLogo2a


 
1. Από το μενού Εργαλεία (Tools), επιλέγουμε Επιλογές... (Options...) και στη συνέχεια στα αριστερά κάνουμε κλικ στην επιλογή Γενικά (General). Κατεβαίνουμε στο κάτω μέρος της οθόνης, στο τμήμα Ρυθμίσεις Δικτύου και κάνουμε κλικ στο Ρυθμίσεις... (Settings...).

firefoxLogo3

 

Firefox1


2. Επιλέξτε Χειροκίνητη ρύθμιση διαμεσολαβητή (Manual Proxy Configuration) και μετά εισάγετε στα πεδία τα παρακάτω στοιχεία:
 
HTTP Proxy (Διαμεσολαβητής HTTP): 195.251.214.183
Port (Θύρα): 3128

3. Επιλέξτε το κουτάκι "Χρήση αυτού του διαμεσολαβητή για FTP και HTTPS". 

4. Βεβαιωθείτε ότι το "Σύστημα SOCKS" είναι όπως στην εικόνα.

Πατήστε το πλήκτρο OK για να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση. 

Firefox2

 

4. Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια σελίδα θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό (username/password) σε ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop up window). Πληκτρολογήστε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον Ιδρυματικό σας Λογαριασμό.

5. Εάν δε μπορείτε να συνδεθείτε στον proxy server (το αναδυόμενο παράθυρο των στοιχείων εισόδου εμφανίζεται συνεχώς παρόλο που εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό), ελέγξτε μήπως:

  5.1 Δεν εισάγετε τα σωστά στοιχεία

  5.2 Το λογισμικό προστασίας από ιούς, internet security software, ή άλλο λογισμικό ασφαλείας είναι ρυθμισμένο να "μπλοκάρει" τις συνδέσεις που απαιτούν session management.

  5.3 Πραγματοποιείτε σύνδεση στον proxy μέσω ανώνυμης περιήγησης. Η σύνδεση στον proxy server θα πρέπει να γίνεται από παράθυρο browser που δεν είναι ανώνυμης περιήγησης

  5.4 Έχετε πραγματοποιήσει σύνδεση μέσω ενός VPN client σε ένα άλλο δίκτυο, η οποία μπορεί να παρεμβάλλεται με τη σύνδεσή σας στον proxy server. Αποσυνδεθείτε από το VPN δίκτυο και δοκιμάστε ξανά

  5.5 Το δίκτυό σας παρουσιάζει προβλήματα συνδεσιμότητας. Εάν αποσυνδέεστε και επανασυνδέεστε στο δίκτυο, ο proxy server εκκινά εκ νέου τη διαδικασία σύνδεσης και πιστοποίησης. Ελέγξτε την ποιότητα του δικτύου σας.

 

 

 

 

Για Microsoft Edge (>=44.x)

1. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο επάνω δεξιά, δίπλα στην μπάρα διευθύνσεων, που έχει σχήμα τρεις οριζόντιες κουκκίδες και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Ρυθμίσεις (Settings). Στη σελίδα που εμφανίζεται επιλέγουμε στα αριστερά Σύστημα κι Επιδόσεις, έτσι ώστε να εμφανιστούν οι σύνθετες ρυθμίσεις και στη συνέχεια επάνω και κεντρικά κάνουμε κλικ στο "Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του διακομιστή μεσολάβησης του υπολογιστή σας"

 

Edge1

 

 

Edge1el

 

 

2. Στο παράθυρο που εμφανίζεται:

α) Επιβεβαιώστε ότι ο "Αυτόματος Εντοπισμός Ρυθμίσεων" δεν είναι ενεργός.

β) Κάντε κλικ στο "Χρήση Διακομιστή Μεσολάβησης", έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί και συμπληρώστε στα παρεχόμενα πεδία τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Διεύθυνση (Address): 195.251.214.183
Θύρα (Port): 3128

γ) Κάντε κλικ στο "Αποθήκευση" για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις

 

Chrome-Opera-IE1

 

3. Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια σελίδα θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό (username/password) σε ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop up window). Πληκτρολογήστε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον Ιδρυματικό σας Λογαριασμό.

4. Εάν δε μπορείτε να συνδεθείτε στον proxy server (το αναδυόμενο παράθυρο των στοιχείων εισόδου εμφανίζεται συνεχώς παρόλο που εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό), ελέγξτε μήπως:

  4.1 Δεν εισάγετε τα σωστά στοιχεία

  4.2 Το λογισμικό προστασίας από ιούς, internet security software, ή άλλο λογισμικό ασφαλείας είναι ρυθμισμένο να "μπλοκάρει" τις συνδέσεις που απαιτούν session management.

  4.3 Πραγματοποιείτε σύνδεση στον proxy μέσω ανώνυμης περιήγησης. Η σύνδεση στον proxy server θα πρέπει να γίνεται από παράθυρο browser που δεν είναι ανώνυμης περιήγησης

  4.4 Έχετε πραγματοποιήσει σύνδεση μέσω ενός VPN client σε ένα άλλο δίκτυο, η οποία μπορεί να παρεμβάλλεται με τη σύνδεσή σας στον proxy server. Αποσυνδεθείτε από το VPN δίκτυο και δοκιμάστε ξανά 

  4.5 Το δίκτυό σας παρουσιάζει προβλήματα συνδεσιμότητας. Εάν αποσυνδέεστε και επανασυνδέεστε στο δίκτυο, ο proxy server εκκινά εκ νέου τη διαδικασία σύνδεσης και πιστοποίησης. Ελέγξτε την ποιότητα του δικτύου σας.

 

 

 

 

 

 

Για Google Chrome (>= 60.x)
 
1. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο επάνω δεξιά, δίπλα στην μπάρα διευθύνσεων, που έχει σχήμα τρεις κάθετες κουκκίδες και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Ρυθμίσεις (Settings). Στην σελίδα που εμφανίζεται κάνουμε κλικ στο "Σύστημα" στα αριστερά και στη συνέχεια στο κέντρο κάνουμε κλικ στο "Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του διακομιστή μεσολάβησης του υπολογιστή σας..."

chromeLogo1

chromeLogo2

 

Chrome2el

 

ΑΝ ΕΧΕΤΕ WINDOWS 10

2. Στο παράθυρο που εμφανίζεται:

α) Επιβεβαιώστε ότι ο "Αυτόματος Εντοπισμός Ρυθμίσεων" δεν είναι ενεργός.

β) Κάντε κλικ στο "Χρήση Διακομιστή Μεσολάβησης", έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί και συμπληρώστε στα παρεχόμενα πεδία τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Διεύθυνση (Address): 195.251.214.183
Θύρα (Port): 3128

γ) Κάντε κλικ στο "Αποθήκευση" για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις

Chrome-Opera-IE1

 

ΑΝ ΕΧΕΤΕ WINDOWS 8.x ή 7 ή ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ 
 
2. Στο παράθυρο που εμφανίζεται:

Κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις LAN (LAN Settings) από το πλαίσιο Ρυθμίσεις Τοπικού Δικτύου LAN (Local Area Network (LAN) Settings).

Chrome-Opera-IE2


 
Επιλέξτε το κουτάκι Χρησιμοποιείστε ένα διακομιστή μεσολάβησης για το LAN (Use a proxy server for your LAN) και εισάγετε στα πεδία που τα παρακάτω στοιχεία:
 
Συμπληρώστε τις παρακάτω ρυθμίσεις:
Διεύθυνση (Address): 195.251.214.183
Θύρα (Port): 3128

3. Πατήστε στο πλήκτρο "Για προχωρημένους" και βεβαιωθείτε ότι το κουτάκι "Ο ίδιος διακομιστής μεσολάβησης για όλα τα πρωτόκολλα" είναι επιλεγμένο
 

4. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε το κουτάκι "Αυτόματος Εντοπισμός των ρυθμίσεων" ("Automatically detect settings") να μην είναι επιλεγμένο.
 
Πατήστε το πλήκτρο OK για να ολοκληρώσετε την ρύθμιση.

Chrome-Opera-IE3

 

ΑΦΟΥ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

 

5. Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια σελίδα θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό (username/password) σε ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop up window). Πληκτρολογήστε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον Ιδρυματικό σας Λογαριασμό.

6. Εάν δε μπορείτε να συνδεθείτε στον proxy server (το αναδυόμενο παράθυρο των στοιχείων εισόδου εμφανίζεται συνεχώς παρόλο που εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό), ελέγξτε μήπως:

  6.1 Δεν εισάγετε τα σωστά στοιχεία

  6.2 Το λογισμικό προστασίας από ιούς, internet security software, ή άλλο λογισμικό ασφαλείας είναι ρυθμισμένο να "μπλοκάρει" τις συνδέσεις που απαιτούν session management.

  6.3 Πραγματοποιείτε σύνδεση στον proxy μέσω ανώνυμης περιήγησης. Η σύνδεση στον proxy server θα πρέπει να γίνεται από παράθυρο browser που δεν είναι ανώνυμης περιήγησης

  6.4 Έχετε πραγματοποιήσει σύνδεση μέσω ενός VPN client σε ένα άλλο δίκτυο, η οποία μπορεί να παρεμβάλλεται με τη σύνδεσή σας στον proxy server. Αποσυνδεθείτε από το VPN δίκτυο και δοκιμάστε ξανά 

  6.5 Το δίκτυό σας παρουσιάζει προβλήματα συνδεσιμότητας. Εάν αποσυνδέεστε και επανασυνδέεστε στο δίκτυο, ο proxy server εκκινά εκ νέου τη διαδικασία σύνδεσης και πιστοποίησης. Ελέγξτε την ποιότητα του δικτύου σας. 

 

 

 

Για Opera (>=48.x)

1. Κάνουμε κλικ στο επάνω Εικονίδιο "Ο" που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Ρυθμίσεις

operaLogo  operaLogo3
 
2. Στην καρτέλα που εμφανίζεται κάνουμε κλικ στα αριστερά, στην επιλογή Σύνθετες Ρυθμίσεις και μετά Πρόγραμμα Περιήγησης. Εάν δεν εμφανίζεται η επιλογή Σύνθετες Ρυθμίσεις, απλά κάνουμε κλικ στο Πρόγραμμα Περιήγησης και από τις επιλογές στο κέντρο της οθόνης, πηγαίνουμε στο τμήμα Σύστημα

3. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις Διακομιστή Μεσολάβησης του Υπολογιστή σας... για να ανοίξουμε το παράθυρο διαλόγου των διακομιστών μεσολάβησης.

 Opera1

 

ΑΝ ΕΧΕΤΕ WINDOWS 10

4. Στο παράθυρο που εμφανίζεται:

α) Επιβεβαιώστε ότι ο "Αυτόματος Εντοπισμός Ρυθμίσεων" δεν είναι ενεργός.

β) Κάντε κλικ στο "Χρήση Διακομιστή Μεσολάβησης", έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί και συμπληρώστε στα παρεχόμενα πεδία τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Διεύθυνση (Address): 195.251.214.183
Θύρα (Port): 3128

γ) Κάντε κλικ στο "Αποθήκευση" για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις

Chrome-Opera-IE1

 

ΑΝ ΕΧΕΤΕ WINDOWS 8.x ή 7 ή ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ 


4. Στο παράθυρο που εμφανίζεται:

Κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις LAN (LAN Settings) από το πλαίσιο Ρυθμίσεις Τοπικού Δικτύου LAN (Local Area Network (LAN) Settings).

Chrome-Opera-IE2


 
Επιλέξτε το κουτάκι Χρησιμοποιείστε ένα διακομιστή μεσολάβησης για το LAN (Use a proxy server for your LAN) και εισάγετε στα πεδία που τα παρακάτω στοιχεία:
 
Συμπληρώστε τις παρακάτω ρυθμίσεις:
Διεύθυνση (Address): 195.251.214.183
Θύρα (Port): 3128

5. Πατήστε στο πλήκτρο "Για προχωρημένους" και βεβαιωθείτε ότι το κουτάκι "Ο ίδιος διακομιστής μεσολάβησης για όλα τα πρωτόκολλα" είναι επιλεγμένο

6. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε το κουτάκι "Αυτόματος Εντοπισμός των ρυθμίσεων" ("Automatically detect settings") να μην είναι επιλεγμένο.
 
Πατήστε το πλήκτρο OK για να ολοκληρώσετε την ρύθμιση.

Chrome-Opera-IE3

 

ΑΦΟΥ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:


7. Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια σελίδα θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό (username/password) σε ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop up window). Πληκτρολογήστε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον Ιδρυματικό σας Λογαριασμό.

8. Εάν δε μπορείτε να συνδεθείτε στον proxy server (το αναδυόμενο παράθυρο των στοιχείων εισόδου εμφανίζεται συνεχώς παρόλο που εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό), ελέγξτε μήπως:

  8.1 Δεν εισάγετε τα σωστά στοιχεία

  8.2 Το λογισμικό προστασίας από ιούς, internet security software, ή άλλο λογισμικό ασφαλείας είναι ρυθμισμένο να "μπλοκάρει" τις συνδέσεις που απαιτούν session management.

  8.3 Πραγματοποιείτε σύνδεση στον proxy μέσω ανώνυμης περιήγησης. Η σύνδεση στον proxy server θα πρέπει να γίνεται από παράθυρο browser που δεν είναι ανώνυμης περιήγησης

  8.4 Έχετε πραγματοποιήσει σύνδεση μέσω ενός VPN client σε ένα άλλο δίκτυο, η οποία μπορεί να παρεμβάλλεται με τη σύνδεσή σας στον proxy server. Αποσυνδεθείτε από το VPN δίκτυο και δοκιμάστε ξανά 

  8.5 Το δίκτυό σας παρουσιάζει προβλήματα συνδεσιμότητας. Εάν αποσυνδέεστε και επανασυνδέεστε στο δίκτυο, ο proxy server εκκινά εκ νέου τη διαδικασία σύνδεσης και πιστοποίησης. Ελέγξτε την ποιότητα του δικτύου σας.

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROSOFT/WINDOWS

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ APPLE/MAC

ΒΗΜΑ 1: Για όσους χρησιμοποιούν Apple Mac laptops, o proxy server θα πρέπει να εγκατασταθεί στις ρυθμίσεις συστήματος του laptop. Για να μεταβούμε στις ρυθμίσεις αυτές, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο λογότυπο της Apple επάνω αριστερά και στη συνέχεια νε επιλέξουμε System Preferences....

 MAC-PROXY-1

ΒΗΜΑ 2: Στην οθόνη που εμφανίζεται, επιλέξετε το τμήμα δικτύου (Network) όπως φαίνεται παρακάτω:

MAC-PROXY-2

ΒΗΜΑ 3: Στη συνέχεια, στις ρυθμίσεις συστήματος για το δίκτυο, επιβεβαιώστε ότι βρίσκεστε στο τμήμα του Wi-Fi (επάνω αριστερά) και κάντε κλικ στο Advanced... (κάτω δεξιά).

MAC-PROXY-3

ΒΗΜΑ 4: Στη συνέχεια επιλέξτε το tab Proxies, όπως φαίνεται παρακάτω και επιβεβιώστε ότι τα Web Proxy (HTTP) and Secure Web Proxy (HTTPS) είναι επιλεγμένα. Σε κάθε ένα από αυτά τα δύο τμήματα, εισάγετε τις πληροφορίες του Web Proxy, με αυτά που δίδονται, όπως φαίνεται παρακάτω: 

  • 195.251.214.183
  • 3128 (μετά το ":") όπως φαίνεται στην εικόνα.

Επιβεβιώστε ότι οι πληροφορίες που εισάγατε είναι και για το Web Proxy (HTTP) και για το Secure Web Proxy (HTTPS) και είναι επίσης επιλεγμένα. Επιπρόσθετα, για τη διευκόλυνσή σας, ΜΗΝ εισάγετε ακόμη τους ιδρυματικούς κωδικούς σας. Πατήστε ΟΚ.

MAC-PROXY-4

ΒΗΜΑ 5: Κάντε κλικ στο Apply κάτω δεξιά...

MAC-PROXY-5

ΒΗΜΑ 6: Στη συνέχεια πηγαίνετε στο Apple Logo επάνω αριστερά και κάντε επανεκκίνηση του laptop...

MAC-PROXY-6

ΒΗΜΑ 7: Περιμένετε για την επανεκκίνηση του laptop και μόλις κάνετε είσοδο θα πρέπει να δείτε την παρακάτω προτροπή από το σύστημα. Κάντε κλικ στο System Preferences, όπως φαίνεται παρακάτω για να εισάγετε τους ιδρυματικούς κωδικούς σας

MAC-PROXY-7

ΒΗΜΑ 8: Εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό του Ιδρυματικού σας Λογαριασμού (εδώ δίδεται ένα παράδειγμα ιδρυματικού κωδικού) και πατήστε ΟΚ. Θα αποθηκευθούν στο τμήμα των Proxies στις ρυθμίσεις συστήματος του δικτύου του Laptop. 

MAC-PROXY-8

Και αυτό ήταν!

Εάν χρησιμοποιείτε Safari, ανοίξτε το και μεταβείτε στο https://www.lib.uom.gr. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε πλοήγηση στο Internet μέσω του proxy server μας με το Safari. Ωστόσο, εάν όταν ανοίγετε το Safari εμφανίζει ότι η σελίδα δεν είναι προσβάσιμη, ή σας ζητά επιπλέον αδειοδοτήσεις από το σύστημα, ζητώντας σας να βάλετε το MAC login σας, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε εισάγει λάθος όνομα χρήστη ή κωδικό του Ιδρυματικού σας Λογαριασμού στο ΒΗΜΑ 8 παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψετε στο ΒΗΜΑ 4, να αποεπιλέξετε το Proxy Server requires password checkbox και από το Web Proxy (HTTP) και το Secure Web Proxy (HTTPS) τμήματα, να πατήσετε ΟΚ, μετά να πατήσετε Apply όπως στο ΒΗΜΑ 5 και να ξανακάνετε επανεκκίνηση (ΒΗΜΑ 6), έτσι ώστε το σύστημα να σας ξαναζητήσει τα στοιχεία του ιδρυματικού σας λογαριασμού (ΒΗΜΑ 7). Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε το σύστημα θα χρησιμοποιεί συνεχώς τα λάθος στοιχεία σύνδεσης που δώσατε. Μετά την επανεκκίνηση, εισάγετε τα σωστά στοιχεία του Ιδρυματικού σας Λογαριασμού για να μπορέσετε να κάνετε είσοδο στον proxy server.

Εάν χρησιμοποιείτε Google Chrome, τότε μόλις τον ξεκινήσετε, μεταβείτε στο https://www.lib.uom.gr/. Ο Google Chrome μπορεί να σας ζητήσει τα στοιχεία σύνδεσής σας με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό, το οποίο είναι  normal, οπότε και πρέπει να τα εσάγετε ξανά στο pop up παράθυρο που εμφανίζεται παρακάτω. Εάν, όμως, το pop up παράθυρο εμφανίζεται συνεχώς και σας ζητά τα στοιχεία σύνδεσης, ενώ εσείς τα εισάγετε, τότε χρησιμοποιείτε λάθος στοιχεία σύνδεσης του Ιδρυματικού σας Λογαριασμού

 

MAC-PROXY-9

Εάν δεν είστε σίγουροι για τα στοιχεία σύνδεσης του Ιδρυματικού σας λογαριασμού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Helpdesk του Κέντρου Υπολογιστών και Δικτύων στο 2310891800 για να σας καθοδηγήσουν έτσι ώστε να τα ανακτήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ελέγξτε το σχετικό σύνδεσμο, ο οποίος περιέχει πληροφορίες για τον ιδρυματικό σας λογαριασμό. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης δεν είναι υπεύθυνση για τη διαχείριση των εν λόγω λογαριασμών.