ΠΩΣ ΝΑ...

Διαδανεισμός

Διαδανεισμός είναι οι συνδιαλλαγές με τις οποίες το υλικό των βιβλιοθηκών γίνεται διαθέσιμο από μία βιβλιοθήκη σε μία άλλη για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών, κατόπιν αίτησής τους.

 

Υπηρεσία Διαδανεισμού

 

 

Συνδεθείτε με το Σύστημα Διαδανεισμού ΙΡΙΣ
για να υποβάλετε το αίτημά σας

 logo

  

Βεβαιωθήκατε;

   

Δοκιμάσατε;

     ...πως κατέχετε ενεργή κάρτα μέλους στη Βιβλιοθήκη.

     Εάν όχι, συμπληρώστε την Αίτηση Εγγραφής Μέλους

     

     ... Ηλ.Κατάλογος Βιβλιοθήκης
(μήπως αυτό που ψάχνετε το έχουμε ήδη σε έντυπη μορφή;)
     ... Αναζήτηση σε Όλες τις Ηλ.Πηγές της Βιβλιοθήκης - EDS
(μήπως αυτό που ψάχνετε το έχουμε ήδη σε ηλεκτρονική μορφή;)

Χρειάζεστε Βοήθεια;

   

Ενημερωθήκατε;

...Οδηγίες συμπλήρωσης
Αίτησης Διαδανεισμού

 

 

   ...Υπηρεσία Διαδανεισμού
(Τι; Πώς; Από πού; Πόσο;)

 

 

Δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω Διαδανεισμού έχουν όσες βιβλιοθήκες τηρούν και σέβονται τους διεθνείς κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων παράλληλα με την διαδανειστική της πολιτική.
 
Η Βιβλιοθήκη λαμβάνοντας υπόψη το διάστημα που χρειάζεται για τη μεταφορά του υλικού διαδανείζει το υλικό της για βιβλιοθήκες εκτός Θεσσαλονίκης, για διάστημα 28 εργάσιμων ημερών με μέγιστο αριθμό 20 τεκμηρίων ανά βιβλιοθήκη, και 3 τεκμηρίων ανά χρήστη.

Για μέλη άλλων βιβλιοθηκών που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, ο διαδανεισμός ισχύει για 2 εβδομάδες και η παραλαβή του υλικού γίνεται υποχρεωτικά από τους ίδιους.

Ανανέωση διαδανεισμού επιτρέπεται μόνο για μία φορά και εφόσον το Γραφείο Διαδανεισμού έχει ειδοποιηθεί 3 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Αναλυτικότερα μπορείτε να συμβουλευτείτε την πολιτική διαδανεισμού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Διαδανεισμός είναι η υπηρεσία της Βιβλιοθήκης που δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό που δε διαθέτει η ίδια. Το γραφείο διαδανεισμού είναι αρμόδιο να εντοπίζει και να παραγγέλνει βιβλία και άρθρα περιοδικών, από συνεργαζόμενες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεργάζεται και προμηθεύεται βιβλία μέσω του Δικτυού Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών και άρθρα μέσω του Σύστηματος Διαδανεισμού ΕΔΕΤΒ (Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών). Επίσης συνεργάζεται με την British Library από την Μ. Βρετανία και το Δίκτυο Βιβλιοθηκών Subito από τη Γερμανία.

Δικαίωμα χρήσης της υπηρεσίας διαδανεισμού μπορούν να έχουν όλοι, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες της Βιβλιοθήκης.

Οι αιτήσεις διαδανεισμού γίνονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που διατίθεται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση τους, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να βεβαιώνονται, ότι το άρθρο ή το βιβλίο που αναζητούν δεν υπάρχει στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για το σκοπό αυτό μπορούν να συμβουλεύονται τον αυτοματοποιημένο κατάλογο της Βιβλιοθήκης (Catalog) και τoν κατάλογο ηλεκτρονικών περιοδικών (Ηλεκτρονικά περιοδικά/e-Journals), στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης www.lib.uom.gr

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή ερώτηση σχετικά με τα αιτήματά σας παρακαλώ επικοινωνήστε με το προσωπικό στήριξης διαδανεισμού:

Γκογεράκη Γεωργία

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Τηλέφωνα επικοινωνίας: (2310) 891746

Φαξ: (2310) 857794

 

Ο χρήστης που αιτείται υλικό μέσω διαδανεισμού ενημερώνεται εκ των προτέρων για  χρεώσεις που τυχόν υπάρχουν. Το υλικό παραγγέλλεται με τη σύμφωνη γνώμη του και εφόσον προκαταβάλει το σύνολο του κόστους διαδανεισμού.

 Έξοδα που επιβαρύνουν τον δανειζόμενο, είναι:
•    τα έξοδα αποστολής μέσω ταχυμεταφοράς (courier) για το υλικό εντός Ελλάδας και ανέρχονται στα 8 ευρώ συνολικά. (εξαιρείται το υλικό εντός Θεσσαλονίκης)
•    οι χρεώσεις από τις συνεργαζόμενες βιβλιοθήκες του εξωτερικού, ανέρχονται συνήθως στα 6 ευρώ για τα μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για τους εξωτερικούς χρήστες το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τον προμηθευτή και τον τύπο του υλικού.
•    για άρθρα μέσω του «Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών» το κόστος ξεκινάει από 2 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων. Η πληρωμή του κόστους γίνεται με την παράδοση του υλικού.

Πιο αναλυτικά: 

 
Χρεώσεις
Subito

 
Τύπος Υλικού

Tιμές σε Ευρώ 
       
Μέλη Πανεπιστημίου    
    
    
Εξωτερικοί χρήστες
   
Διαδανεισμός άρθρου  6 €  


6 € - 12 €


Διαδανεισμός βιβλίου

6 €  26 €

 


Χρεώσεις British Library
 


 Τύπος Υλικού

  Τιμές σε Ευρώ
   
Μέλη Πανεπιστημίου

 Εξωτερικοί χρήστες

Διαδανεισμός άρθρου

6 € 30 €

Διαδανεισμός βιβλίου

6 € 42 €

 


Χρεώσεις Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου ΠεριοδικώνΣελίδες

Τιμές σε Ευρώ

1 - 20

2,00 €

21 - 50

3,00 €

51 - 100

5,00 €

101 - 150

8,00 €

151 - 200

10,00 €

200 και άνω

15,00 €

 

Ο μέσος χρόνος παραλαβής του υλικού εξαρτάται από το είδος του υλικού (άρθρο ή βιβλίο) και από το που θα εντοπιστεί το υλικό. Ειδικότερα ο χρόνος παραλαβής υπολογίζεται:

•    άρθρα σε 1-3 ημέρες,
•    βιβλία εσωτερικού σε 1-3 ημέρες,
•   βιβλία εξωτερικού 10 ημέρες κατά μέσο όρο. Η διάρκεια δανεισμού για τα βιβλία είναι 10 ημέρες. Η επιστροφή των βιβλίων του διαδανεισμού γίνεται αποκλειστικά στους υπαλλήλους της βιβλιοθήκης.
 
Τα άρθρα παραδίδονται στον χρήστη σε έντυπη μορφή (όχι ηλεκτρονικά) και δεν επιστρέφονται.

 • Η Βιβλιοθήκη ως δανειζόμενη
  Δικαίωμα χρήσης της υπηρσίας δανεισμού έχουν όλοι, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες της Βιβλιοθήκης.

  Μέσω του διαδανεισμού η Βιβλιοθήκη παραλαμβάνει μονογραφίες και φωτοτυπίες άρθρων περιοδικών, τα οποία δεν ανήκουν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης μας. Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να βεβαιώνονται, μέσω του αυτοματοποιημένου καταλόγου της Βιβλιοθήκης (Catalog), ότι το άρθρο ή το βιβλίο που αναζητούν δεν υπάρχει στην Βιβλιοθήκη.

  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις διαδανεισμού κι απ'τη στιγμή που θα επεξεργασθούν απ'το γραφείο Διαδανεισμού ο μέσος χρόνος παραλαβής του υλικού υπολογίζεται σε 10-15 ημέρες για βιβλία και άρθρα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου και έως 2 ημέρες για άρθρα που αποστέλλονται με fax ή μέσω e-mail. Όταν το υλικό φθάσει στη Βιβλιοθήκη, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται από το προσωπικό του Τμήματος Δανεισμού-Διαδανεισμού μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Εάν μέσα σε 10 ημέρες από την ημερομηνία άφιξης του υλικού ο ενδιαφερόμενος δεν έρθει να το παραλάβει, τότε το υλικό επιστρέφεται, ενώ ο ενδιαφερόμενος επιβαρύνεται με τη χρέωση της παραγγελίας. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για την εξέλιξη της παραγγελίας τους μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το προσωπικό στήριξης διαδανεισμού ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

  Οι φωτοτυπίες άρθρων περιοδικών, δεν επιστρέφονται και παραμένουν στην κατοχή του ενδιαφερόμενου. Για οποιοδήποτε άλλο είδος υλικού ο χρόνος κράτησής του από τον ενδιαφερόμενο είναι 10 ημέρες. Εφόσον όμως ο ενδιαφερόμενος καθυστερήσει να παραλάβει το αφιχθέν υλικό από το Τμήμα Δανεισμού-Διαδανεισμού, ο χρόνος αυτός μειώνεται.

  Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης υλικού εφόσον αυτό ζητείται από το διαθέτη. Κατά την επιστροφή του το δανεισμένο υλικό πρέπει να παραδίδεται αποκλειστικά στους υπαλλήλους του Τμήματος Δανεισμού-Διαδανεισμού.Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση του υλικού που έχουν δανειστεί μέσω διαδανεισμού όταν το επιστρέφουν στο Γραφείου Δανεισμού-Διαδανεισμού. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα της εκ των υστέρων χρέωσης ενός χρήστη με το αντίτιμο του προστίμου που τυχόν της επιβληθεί από μέλος δικτύου συνεργασίας ή διαθέτη για φθορά ή καταστροφή του υλικού που ζητήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από το συγκεκριμένο χρήστη.

  Διαβάστε όλη την πολιτική διαδανεισμού που αφορά στην Βιβλιοθήκη ως δανειζόμενη.

 

 • Η Βιβλιοθήκη ως προμηθεύτρια

  Δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών που παρέχει το Γραφείο Δανεισμού Διαδανεισμού έχουν όσες βιβλιοθήκες τηρούν και σέβονται την διαδανειστική της πολιτική.

  Η Βιβλιοθήκη δανείζει το υλικό της για διάστημα 28 εργάσιμων ημερών. Ο δανειζόμενος φορέας υποχρεούται να ενημερώνει το Γραφείο Δανεισμού-Διαδανεισμού για την ημερομηνία άφιξης του υλικού.

  Οι αιτήσεις διαδανεισμού γίνονται δεκτές μόνο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που διατίθεται στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης. Για άμεση εξυπηρέτηση, θα πρέπει τα στοιχεία να είναι πλήρη.

  Η Βιβλιοθήκη ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν χρεώνει για την παροχή του υλικού της. Έξοδα που επιβαρύνουν τον δανειζόμενο, είναι τα έξοδα αποστολής μέσω ταχυμεταφοράς (courier) της επιλογής του. Σε περίπτωση καθυστέρησης επιστροφής υλικού από τον δανειζόμενο φορέα επιβάλλεται χρέωση ύψους 0,50 € για κάθε εικοσιτετράωρο. Στην περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του υλικού ο δανειζόμενος φορέας θα πρέπει άμεσα να αντικαταστήσει το υλικό είτε να καταβάλει 1,5 φορές την τρέχουσα αξία του.

  Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης του υλικού για τοπική χρήση. Ανανέωση δανεισμού επιτρέπεται μόνον αφού το Γραφείο Δανεισμού - Διαδανεισμού έχει ειδοποιηθεί 3 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και μόνο για μία φορά. Η επιστροφή υλικού πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσον αφορά την ασφάλειά του, ως προς την φυσική του κατάσταση καθώς και ως προς την αποφυγή απώλειάς του και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες “Interlibrary loan packaging and wrapping guidelines. A.L.A.”

  Διαβάστε όλη την πολιτική διαδανεισμού που αφορά στην Βιβλιοθήκη ως προμηθεύτρια.