шаблоны joomla

top

GreekEnglish (United Kingdom)
Θεματικές Ενότητες

Οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, μετά από μια δεκαπενταετία συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης της οργάνωσης, των υπηρεσιών και των υποδομών τους, χάρις στις γενναίες επιχορηγήσεις στα πλαίσια των Β’ και Γ’ Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της διεθνούς και της ελληνικής οικονομικής κρίσης.


Η ιδιαίτερα σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση είναι γνωστό ότι άρχισε να πλήττει εδώ και μερικά χρόνια και τις Βιβλιοθήκες σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά στην Ελλάδα η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστα τα οικονομικά των ΑΕΙ. Περικοπές στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων είχαν άμεση επίπτωση στα οικονομικά των Βιβλιοθηκών. Οι περικοπές στο προσωπικό ήταν το πρώτο πρόβλημα που έπρεπε να διαχειριστούμε. Πλήθος υπηρεσιών είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Βιβλιοθηκών, οι οποίες έπρεπε πλέον να παρέχονται, να συντηρούνται και να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται, με αισθητά μειωμένο προσωπικό. Δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Βιβλιοθηκών, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον πληθωρισμό, επέφεραν περικοπές στις αγορές υλικού -βιβλία, συνδρομές σε περιοδικά και άλλο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό- και εξοπλισμού.


Η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους χρήστες αποτελούν το κύριο αντικείμενο του προβληματισμού των Βιβλιοθηκονόμων των Aκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι βιβλιοθηκονόμοι; Ποιες είναι οι πιθανές διέξοδοι από την κρίση; Πώς δρουν οι συνάδελφοι σε άλλες χώρες; Τι προσπάθειες γίνονται σε εθνικό επίπεδο; Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν και οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τις δυνατότητες για άντληση πόρων από εξωτερικές πηγές;

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου πρόκειται να αναδειχθούν αυτά τα ερωτήματα, να παρουσιαστούν προτάσεις για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και να γίνει ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων.

  • Ενότητα Α’

Οι εμπειρίες των άλλων
Ξένοι ειδικοί θα αναφερθούν στη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων στις χώρες τους και θα προτείνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης συναφών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι ομιλητές από χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που έχουν εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων και υποστήριξης του ρόλου και της θέσης των Βιβλιοθηκών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, θα μοιραστούν μαζί μας τις ιδέες και τις εμπειρίες τους.

  • Ενότητα Β’

Οι ελληνικές προσπάθειες για αποτελεσματικότερη συνεργασία και εξοικονόμηση πόρων

Θα γίνει εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Σύγκλισης και από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν όλες οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας.

FACEBOOK

Επισκεφθείτε μας στο Facebook

ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

20palc

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Online Φόρμας Επικοινωνίας.